4 tips om na de Google update van maart 2024 te scoren met SEO

Afgelopen maart heeft zich een stille ramp voltrokken in de online marketingwereld: een ‘Googlequake’. Twee updates die zich gelijktijdig voltrokken hebben ervoor gezorgd dat de zoekresultaten flink door elkaar zijn geschud. Veel grote en kleine bedrijven zijn in paniek, want ze zagen tot wel 90% van hun dagelijkse verkeer verdampen. Ben jij ook getroffen door de Google update van maart 2024? Of ben je bezig met het ontwikkelen van je SEO strategie en ben je benieuwd waar je vanaf nu op moet focussen? Dan is dit artikel voor jou.

Is je organische verkeer gedecimeerd na de recente Google update? Of wil je niet dezelfde fouten maken als anderen? Houd je dan aan deze tips!

1. Creëer unieke content en stop met spammen

Het belangrijkste element van afgelopen update is dat Google het Helpful Content System heeft geïntegreerd in de kern van het rangschikkingsmechanisme. Concreet betekent dit dat Google nu nog beter in staat is om unieke en nuttige content te onderscheiden van spam. Wat vanaf nu dus niet meer gaat werken is het plaatsen van teksten die je in een iets andere vorm al op 101 andere websites kan vinden. Schrijf in plaats daarvan unieke teksten die écht waarde toevoegen aan het internet. Wees origineel en zorg dat de content aansluit bij je bedrijf en je doelgroep.

2. Bouw een merk

Om te bepalen of een website het waard is om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen, kijkt Google steeds meer naar signalen waaruit blijkt dat een website te vertrouwen is. Dit doet de zoekgigant op verschillende manieren, waaronder het meten van de populariteit van de merknaam in Google Search en het aantal vermeldingen van jouw merk op andere plaatsen op het internet. Wil je dus zorgen dat Google jouw website als betrouwbare autoriteit gaan zien? Focus dan niet alleen op SEO, maar bouw een merk. Investeer in PR en andere marketingkanalen en zorg dat er op een positieve manier over je gepraat wordt.

3. Optimaliseer voor gebruikerservaring

Een belangrijke pijler die Google gebruikt om de kwaliteit en nuttigheid van content te evalueren, zijn gebruikerssignalen. Denk aan de tijd dat bezoekers doorbrengen op een pagina, hoe ze scrollen en waar ze op klikken. Daarom raden we aan om niet alleen te zorgen dat je teksten van goede kwaliteit zijn, maar dat de gebruikerservaring van je hele website optimaal is. Je kan immers nog zulke goede teksten hebben, als het 10 seconden duurt voordat de tekst in beeld is of als je design pijn doet aan je ogen, zijn je bezoekers zo weer weg.

4. Bouw kwalitatieve backlinks (in plaats van junk)

Een gevolg van de Google maart 2024 update is dat een groot aantal websites uit de index zijn gegooid. Google zegt zelf dat het ongeveer 40% van de totale index heeft verwijderd. Welke sites dat zijn laat zich raden: sites van lage kwaliteit die geen waarde toevoegen alleen maar uit spam bestaan. Niet geheel toevallig zijn dat ook de sites waar jij voor een habbekrats twintig links op kan laten plaatsen. Heb je je dus met dit soort black hat praktijken beziggehouden? Stop daar dan mee en ga vanaf nu voor kwaliteit: laat bijvoorbeeld artikelen plaatsen op kwalitatieve blogs in jouw niche die nog wel ranken en die écht gelezen worden.

Meer weten over de Google update?

SEO-expert Nathan Gotch gaat op zijn Youtube-kanaal veel dieper in op de materie en als je Engels goed genoeg is, dan is het een aanrader om zijn verhaal ook mee te nemen als je meer wilt weten over een slimme SEO-strategie in 2024.

Picture of 072DESIGN

072DESIGN

Wil jij online vindbaar worden, meer klanten genereren en groeien als bedrijf? 072DESIGN is de #1 in online marketing in Alkmaar en heel de regio, alweer 20 jaar lang. Met een perfecte website en slimme marketing zorgen we dat jij online onverslaanbaar wordt.
Picture of 072DESIGN

072DESIGN

Wil jij online vindbaar worden, meer klanten genereren en groeien als bedrijf? 072DESIGN is de #1 in online marketing in Alkmaar en heel de regio, alweer 20 jaar lang. Met een perfecte website en slimme marketing zorgen we dat jij online onverslaanbaar wordt.