Canva: gratis foto’s bewerken voor Social Media

Veel van onze klanten zijn op zoek naar manieren om op een eenvoudige manier content te creëren voor hun eigen websites of social media kanalen. Omdat programma’s als Photoshop en Illustrator vrij prijzig en niet al te eenvoudig zijn, gaan we het in dit artikel hebben over Canva. Deze simpele en gratis online foto-editor kan er met wat oefening voor zorgen dat je geweldige (online) uitingen kunt maken voor jouw bedrijf.

Aanmelden voor een account

Als je op de website van canva.com komt kan je eenvoudig een gratis account aanmaken met een registratie via Facebook of Google, maar je kunt het ook gewoon met je mailaccount doen. Het hele aanmeldproces is razendsnel en het voordeel van een account is direct dat al je ontwerpen worden opgeslagen in je eigen dashboard op Canva. Zodoende kan je heel makkelijk verder met waar je gebleven was, maar kan je gebruikte opzetjes ook makkelijk aanpassen met andere foto’s en teksten.

De vele mogelijkheden van Canva

De leukste opties binnen Canva zijn wat ons betreft de social media posts. Het platform biedt heel veel gratis templates voor zo’n beetje alle kanalen. Zo kan je in Canva bijvoorbeeld heel makkelijk Facebook posts en omslagen maken, maar ook de perfecte Instagram post of verhaal. Uiteraard kan je er ook terecht voor Twitter posts, Linkedin banners, omslagfoto’s voor Youtube en posts voor Pinterest.

Als dat nog niet genoeg is heb je ook nog eens de mogelijkheid om zaken als posters, flyers, CV’s en banners te maken voor display advertenties. Deze opties zijn in onze ogen wel wat beperkter als de social afbeeldingen, waar er veel meer keuze is in handige sjablonen.

Gratis (en betaalde) stockfoto’s

De database van Canva bevat heel veel foto’s die gratis te gebruiken zijn, maar je je kunt ook je eigen foto’s uploaden in het systeem om je uitingen persoonlijker te maken. Buiten de gratis foto’s in Canva is er ook de mogelijkheid om losse foto’s aan te kopen als je niets kunt vinden om die post er perfect uit te laten zien. Hier is overigens vrij makkelijk om heen te werken door bijvoorbeeld gebruik te maken van gratis fotodatabases als Pexels, Unsplash of Pixabay.

Canva Pro

Naast het freemium model zoals hierboven beschreven, biedt Canva ook een betaalde versie aan, waarmee je uiteraard veel meer mogelijkheden krijgt. Bij een maandabonnement betaal je 11,99 per maand en als je voor een jaar  kiest dan komt dit op 109,99 uit. Als je veel gebruik maakt van social media dan loont dit absoluut de moeite omdat je simpelweg veel meer krijgt dan de gratis gebruiker. Ook zijn er handige extra opties als een eigen ‘Brand Kit’ waarin je je eigen logo, lettertypes en huisstijlkleuren kunt toevoegen om je ontwerpen nog fraaier op te kunnen maken.

Met canva pro krijg je veel meer mogelijkheden

Canva via desktop en app

Wij werken zelf het liefst via onze desktop voor onze klanten, maar als je handiger bent op mobiel dan kan je ook de Canva-app downloaden. Deze is beschikbaar op zowel Android als iOS. Zelf hebben we geen ervaring met de app, maar als we de lovende reviews mogen geloven dan is ook dit een aanrader.

Picture of Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.
Picture of Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.