Gratis stockfoto’s

Regelmatig krijgen we de vraag of we nog sites kennen waar je goede gratis stockfoto’s kunt downloaden. Omdat we al 20 jaar actief zijn in webdesign kennen we ze eigenlijk allemaal wel, dus het is net zo handig om deze informatie met je te delen in dit artikel. Er is genoeg keuze op dit gebied, maar wij hebben onze persoonlijke top 5 (in willekeurige volgorde) hieronder op een rijtje gezet voor je.

Unsplash

De database van Unsplash is indrukwekkend te noemen met meer dan 200.000 foto’s in hoge resolutie. Het platform groeit dagelijks met honderden nieuwe foto’s met dank aan meer dan 40.000 fotografen die hun foto’s allemaal gratis beschikbaar hebben gemaakt voor zowel persoonlijk als commercieel gebruik.

gratis stockfoto's van Unsplash
Foto van het Rijksmuseum met dank aan redcharlie op Unsplash

Hierboven geven wij de maker credits voor zijn/haar werk, maar dit is niet verplicht. Wij doen het bij blogs wel, maar niet bij andere pagina’s op de website.

Je kunt een account maken op de website waarmee je zelf je eigen collecties kunt maken. Met een avondje inspiratie leg je vrij eenvoudig een mooie collectie vast waar je in je blogs of social posts een mooie tijd vooruit kunt. Je kunt makkelijk zoeken naar losse foto’s, maar je krijgt bij elke zoekterm meteen de collecties te zien die anderen al hebben gemaakt op die zoekterm.

Pixabay

Een andere hele fijne site met heel veel keuze is Pixabay. Dit platform heeft ruim een miljoen beelden om uit te kiezen en naast foto’s zijn dat ook illustraties, vectorbestanden, illustraties en video’s. Net als bij Unsplash mag je alle materialen vrij gebruiken en is het niet verplicht om de bron van de foto te noemen.

Gratis stockfoto van Pixabay
Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Pixabay is wel beschikbaar in het Nederlands, dus als je Engels niet al te goed is, dan is dit waarschijnlijk een betere optie dan bijvoorbeeld Unsplash. Op Pixabay kan je ook een gratis account aanmaken waarmee je favoriete afbeeldingen kunt opslaan, andere gebruikers kunt volgen en zelfs berichten kunt sturen.

Pexels

Pexels is wat kleiner als de andere gratis stockfotodiensten, maar is toch wel een fijne site om lekker doorheen te bladeren. Met naar schatting 50.000 beelden zit er altijd wel wat tussen voor bij een blogbericht of een social post (misschien samen met Canva). De database van Pexels groeit maandelijks met ongeveer 3000 foto’s, dus het is zeker een bookmark waard!

gratis stockfoto van Pexels
Foto door Teodor Savin op Pexels

Magdeleine

Één van de allerleukste gratis stockfoto websites is Magdeleine. Dit platform heeft weliswaar lang niet het aanbod van alle eerder genoemde websites, maar dat maken ze helemaal goed met de kwaliteit van de foto’s. Magdeleine gaat er prat op dat alle foto’s op de site persoonlijk zijn uitgezocht op kwaliteit en daar is niets aan gelogen.

gratis stockfoto's magdeleine
Foto met dank aan Tyler Lastovich / Magdeleine

Het vele originele beeld leent zich uitstekend voor blogs of posts ter inspiratie. Zeker als je iets in coaching of management doet dan zouden we ook zeker eens zoeken op de tag “People” op de website.

Burst

Burst is een gratis fotodatabase van Shopify (een e-commerce platform) en biedt een fraaie collectie foto’s aan die je zonder enige bronvermelding mag gebruiken. Je kunt de foto’s zowel commercieel als niet-commercieel gebruiken en bewerken.

Gratis stockfoto's via Burst
Foto via Angelique Downing / Burst

Een account aanmaken op deze website is niet nodig en je kunt foto’s zowel in lage- als in hoge resolutie downloaden. Dat laatste is bijvoorbeeld superhandig als je bijvoorbeeld een beeld nodig hebt voor drukwerk zoals een flyer of brochure. Zoeken op de site doe je in het Engels, maar je kunt ook door diverse collecties heen bladeren om te kijken of er wat tussenzit voor je.

Als je ons inschakelt om een website voor je te maken dan krijg je toegang tot een aantal betaalde stockfotodiensten. Zo kan je voor de bouw van je website of shop tot 10 foto’s van Shutterstock gebruiken zonder extra kosten. Daarnaast geven we je na oplevering ook toegang tot de database van Envato Elements, waar je ook nog eens kunt kiezen uit bijna 1 miljoen foto’s. Deze foto’s hebben als voordeel dat ze direct gelicenseerd zijn te selecteren bij het schrijven van je blogs!

Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.
Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.