Het belang van goede webhosting

Als wij een website gaan maken voor onze klanten komt de webhosting en het website onderhoud ook altijd ter sprake. Wat ons altijd opvalt is dat mensen vaak niet weten wat webhosting is, welke keuze je hierin kunt maken en waarom het belangrijk is om goede hosting te hebben voor je eigen domein en website. In dit artikel leggen we uit welke smaken er zijn en waarom het belangrijk is om je niet over te laten te halen door de eerste de beste TV-reclame die je probeert over te halen met een “goede deal”.

Wat is webhosting?

Deze vraag krijgen we regelmatig en vooral in de combinatie met een domeinnaam. Vaak hebben mensen het idee dat als ze die laatste hebben vastgelegd dat dit genoeg is om je website en mail te laten werken, maar zo simpel is het niet.

Een domeinnaam is als een adres, zoals een straatnaam en huisnummer, terwijl webhosting is als een huis op dat adres waar de website bestanden worden opgeslagen. Zonder een huis (webhosting) kan men niet naar het adres (domeinnaam) gaan.

Webhosting is dus nodig om een website online te kunnen zetten omdat het de fysieke locatie is waar de bestanden van de website worden opgeslagen en worden gehost. Wanneer iemand een domeinnaam intypt in zijn browser, zal de browser een verzoek sturen naar de server waar de website gehost wordt. De server zal dan de bestanden van de website terugsturen naar de browser, die ze zal weergeven op het scherm van de gebruiker. Zonder webhosting, zou er geen server beschikbaar zijn om de verzoeken van de browser te verwerken en zou de gebruiker een foutmelding krijgen wanneer hij de website probeert te bezoeken.

Als bedrijf is het belangrijk om een webhostingdienst af te nemen omdat een eigen server vaak te duur en complex is om te beheren. Bovendien biedt een webhostingbedrijf vaak extra diensten zoals technische ondersteuning, back-ups en beveiligingsopties. Zaken die zeker niet te onderschatten zijn omdat online gegevens altijd kwetsbaar blijven.

Shared, VPS of dedicated hosting

Er zijn verschillende soorten webhosting beschikbaar, zoals shared hosting, VPS hosting en dedicated servers. Shared hosting is de meest voordelige optie, waarbij heel veel websites op één server worden gehost. VPS hosting biedt meer flexibiliteit en resources dan shared hosting, aangezien een virtuele privéserver wordt geleverd. 

Een dedicated server is de meest complete optie, waarbij de gehele server voor slechts een paar websites wordt gebruikt. De dedicated server is altijd de allerbeste en snelste optie, maar doorgaans is dit ook terug te zien aan het jaarlijkse prijskaartje. Bij 072DESIGN is dat overigens niet het geval, wij hebben alle websites die wij hosten ondergebracht op of een VPS of op onze dedicated servers. Voor slechts 150 euro per jaar kunnen wij je hele goede webhosting aanbieden.

Snelle en veilige hosting

Snelle en veilige hosting is belangrijk omdat het de gebruikerservaring verbetert en de reputatie van  je bedrijf beschermt. Een snelle website zorgt ervoor dat bezoekers niet hoeven te wachten totdat de pagina is geladen, terwijl veilige hosting ervoor zorgt dat de websitegegevens beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Bovendien kan een trage of onveilige website leiden tot een lagere plek in de zoekmachines van Google en Bing, wat kan leiden tot minder verkeer en omzet voor jouw bedrijf.

Goedkope webhosting is vaak niet echt voordelig

Trap niet in TV-reclames

Als de TV-reclames van Strato (dochterbedrijf van Zalando) en Jimdo voorbijkomen met knetterende aanbiedingen over hosting en het makkelijk maken van websites, dan gooien wij dingen richting de TV. Het klinkt natuurlijk heel mooi, een website met een eigen domein en mailadres voor weinig, maar net als wel vaker in het leven is goedkoop vaak duurkoop en daar zijn dit soort partijen geen uitzondering in. Het begint met een aanbieding, maar naarmate de tijd vordert gaan de prijzen omhoog, terwijl de service vaak om te huilen is.

Van al onze nieuwe klanten heeft zeker de helft hiervan zich laten verleiden door de mooie praatjes, waarna ze uiteindelijk gefrustreerd bij ons terechtkwamen. Wat dat aangaat moeten dit soort partijen dus vooral doorgaan met wat ze doen, maar we gunnen jou ook meteen een goede ervaring. Sla ze dus lekker over en maak gewoon een afspraak bij ons. Dat kost je niets en gaat je heel wat frustratie besparen!

Picture of Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.
Picture of Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.