Investeringsaftrek bij een nieuwe website

Dat een website ook een bedrijfsmiddel kan zijn en je mogelijk een investeringsaftrek voor je website kunt krijgen, is lang niet bij iedere ondernemer bekend. Zo lopen zij mogelijk belastingvoordeel voor een nieuwe website mis. Ziet de belastingdienst jouw website als een bedrijfsmiddel en komt deze in aanmerking voor een website of webshop investeringsaftrek? En zo ja, op welk belastingvoordeel voor je nieuwe website kun je dan rekenen?

Website als groeimiddel

Geen bedrijf kan tegenwoordig nog zonder een website. Het is de digitale thuisbasis van waaruit je jouw product, dienst of activiteit presenteert aan de buitenwereld. Het is ook de plek waar je, al dan niet direct, zaken doet. Voor veel ZZP’ers of MKB’ers is een website al lang niet meer alleen een online visitekaartje of uithangbord, maar veel meer een groeimiddel voor hun business. Een toenemend aantal ondernemers, zoals bijvoorbeeld eigenaren van webshops en personen die online advies geven of een cursus aanbieden, is zelfs volledig gericht op het internet en dus compleet afhankelijk van hun website.

Investeren in een nieuwe website of webshop

Het is natuurlijk best mogelijk om zelf een eenvoudige website te maken, maar wil je een geavanceerde, perfect functionerende, 100% veilige website die bovendien snel opstart, dan kiezen veel ondernemers ervoor om die te laten maken door professionele webdesigners. Zelf een webshop in elkaar zetten, is nog een stuk ingewikkelder. Je moet beschikken over een kassa die is verbonden met moderne betaalmogelijkheden als iDEAL, PayPal of creditcards. Daar heb je een flinke dosis kennis en ervaring voor nodig. Tenzij je zeker weet waar je mee bezig bent, kun je dit werk dan ook maar beter uitbesteden.

Webshop investeringsaftrek

Wanneer je een website of een webshop laat maken, kan dit best een flinke investering zijn. Dat is zeker het geval als het om een grote website met veel pagina’s of een webshop met veel producten gaat. Maar je weet dan in ieder geval zeker dat je een website hebt die altijd werkt. Het is natuurlijk mooi meegenomen als het geld dat je hier insteekt in aanmerking komt voor een webshop investeringsaftrek zodat je op die manier kan profiteren van een belastingvoordeel voor je nieuwe webshop en heb je een deel van de investering alweer terug.

Wanneer investeringsaftrek?

Er zijn verschillende soorten investeringsaftrek. De belastingdienst maakt onderscheid tussen een milieu-, energie- en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hierbij kun je een deel van de investering aftrekken van de belasting op je winst. Wanneer een ondernemer in aanmerking wil komen voor een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor een bedrijfsmiddel, is het van belang dat je de eigenaar van dit bedrijfsmiddel bent en dat het wordt gerekend tot het ondernemingsvermogen. Dit houdt automatisch in dat je voor een gehuurd bedrijfsmiddel geen investeringsaftrek ontvangt. Een andere voorwaarde is dat het bedrijfsmiddel op de balans moet staan en dat je het kan afschrijven. Dit betekent dus ook dat het over meerdere jaren een bijdrage moet leveren aan de productie.

Minimaal 2601 euro investeren

Alleen ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd en belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting hebben recht op deze investeringskorting die zowel van toepassing is op nieuwe als tweedehands bedrijfsmiddelen. Voor 2021 geldt bij een investering tussen de 2601 en 354.973 euro een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van 28%.

Wat betekent dit voor de investeringsaftrek bij een website?

In principe is een website een bedrijfsmiddel waarop je kunt afschrijven. Het is dan ook mogelijk om voor het ontwerp een investeringsaftrek aan te vragen. Dat geldt echter niet altijd. Of je wel of geen investeringsaftrek voor je website krijgt, hangt af van het feit of je hiervoor een eenmalige investering hebt gedaan of dat je maandelijks of jaarlijks een bedrag voor de website en het ontwerp betaalt. Dat laatste zou je kunnen zien als huur. In dat geval ben je in de ogen van de fiscus geen eigenaar. Voor een investeringskorting op je website, moet je dus altijd kiezen voor een eenmalige investering. Deze kun je vervolgens activeren en de kosten van de website (als immateriële activa) afschrijven.

Zorg dat je de rechten over het ontwerp hebt

Wanneer je een website laat bouwen, is het van belang dat de webdesigner die dit voor je doet, ook daadwerkelijk het eigendom van de website aan je bedrijf overdraagt. Zij moeten met andere woorden niet de rechten behouden over het ontwerp zoals bijvoorbeeld de huisstijl, het logo etc. Is dat wel het geval, dan levert dat geen belastingvoordeel voor je nieuwe website op. Zorg er dus voor dat je over de rechten beschikt van het ontwerp.

Hosting en onderhoud

Nu moet je website of webshop ook ergens worden gehost. Hiervoor betaal je in de regel jaarlijks een bedrag. Ook kan het zijn dat de site door derden wordt onderhouden. Loop je hierdoor belastingvoordeel voor je website mis? Het antwoord op die vraag is nee. Deze kosten worden namelijk niet gezien als onderdeel van je investering en hebben dus geen invloed op het verkrijgen van een investeringskorting voor je website. Het gaat dus puur om het gebruiksrecht van de website. Kosten voor onderhoud, hosting of bijvoorbeeld online marketing zijn overigens wel aftrekbaar volgens de normale regels.

Wat is het belastingvoordeel voor je nieuwe webshop of website?

Heb je ervoor gekozen om in een keer een vast bedrag te betalen voor het verkrijgen van het eigendom op de website, dan kun je in de regel rekenen op een korting.
Stel dat het ontwerp van een webshop 5000 euro kost. Dan betekent dit bij een investeringsaftrek van 28%, een verschil van 1.400 euro. Wanneer je uitgaat van een belastingtarief van 40% komt dit dus neer op een netto bedrag van 560 euro. Dat is zeker de moeite waard om eens goed over na te denken.

Extra voordeel voor startende IB-ondernemer

Begin je een eenmanszaak, vennootschap onder firma of een commanditaire vennootschap, dan kun je als IB-ondernemer de investering van de website willekeurig afschrijven! Dit houdt in dat je de nieuwe website naar eigen inzicht kunt verdelen. Zo kun je ervoor kiezen dat je in het begin meer afschrijft en dus minder belasting betaalt, of juist minder afschrijft omdat je er vanuit gaat dat je binnen een paar jaar meer fiscale aftrek kunt behalen.

Wil jij als beginnende ondernemer direct van start met een professionele website of webshop die voor jou werkt en leads genereert? Is jouw bedrijf toe aan een nieuwe, moderne en dynamische website zodat je onderneming verder kan groeien? Kies dan voor de compleet op maat gemaakte websites van 072DESIGN

Foto van Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.
Foto van Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.