Tips voor het schrijven van webteksten

Je zou zeggen dat tekst gewoon tekst is, maar online gelden er toch andere spelregels. Vooral het vasthouden van de aandacht van je websitebezoekers is erg belangrijk en dat vraagt een andere benadering. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Schrijf kort, krachtig en gebruik geen moeilijke woorden

Lezen op een beeldscherm kost je meer moeite dan het lezen op papier, volgens wetenschappelijk onderzoek is zelfs bewezen dat we online 25% langzamer lezen. Daarom is het van groot belang om to the point te blijven en ervoor te zorgen dat je jouw doelgroep direct aanspreekt. Mensen scannen teksten op relevante informatie, dus zorg dat je deze aanbiedt.

Gebruik duidelijke titels, kopjes en alinea’s

Kan je bij jou terecht voor een specifieke dienst? Benoem dit dan ook in de titel van je pagina. Probeer daarnaast je tekst goed leesbaar te houden door gebruik te maken van relevante tussenkopjes (en alinea’s). Dit maakt je teksten niet alleen prettiger leesbaar, maar laat de zoekmachines ook weten wat jij allemaal aan te bieden hebt.

Zoekwoorden

Bedenk je bij het schrijven van teksten dat je schrijft voor mensen die zoeken naar informatie of diensten. Ben jij een tegelzetter uit Alkmaar? Zeg dat dan ook in je webteksten zodat mensen je kunnen vinden.

Gebruik beeld

Tulpen in Noord Holland

Zegt een afbeelding echt meer dan duizend woorden? Ja! Probeer je teksten aan te kleden door relevante afbeeldingen te gebruiken ter ondersteuning van je verhaal. Als het beeld de bezoeker aanspreekt zullen ze de teksten er omheen zeker gaan lezen. Enkele leuke sites met gratis stockfoto’s hebben we al beschreven in een ander artikel op deze website.

Gebruik schrijftaal

Als teksten te formeel zijn dan is de kans vrij groot dat je bezoekers afhaken. Probeer je doelgroep rechtstreeks aan te spreken en doe al schrijvende net alsof je hetzelfde verhaal rechtstreeks verteld aan iemand. Verzorgde spreektaal is makkelijker te begrijpen, levendiger en dus prettiger leesbaar.

Let op taalvoutjes

De spellingscontrole haalt de meeste fouten wel uit je net geschreven teksten, maar kijk ook kritisch naar de opbouw van je zinnen. Klopt het allemaal en lopen de teksten lekker? Laat je teksten voor publicatie ook kritisch lezen door anderen.

Voor het schrijven van SEO teksten kan je natuurlijk ook gewoon bij ons terecht Onze tekstschrijvers kunnen aangeleverde teksten perfect redigeren voor internet, maar komen indien nodig ook bij je langs om je verhaal te vertalen naar het web!

Picture of Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.
Picture of Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.