Waarom is website onderhoud belangrijk?

Heb je een eigen website? Dan wil je niet dat deze ineens uit de lucht is. Je klanten weten je dan niet meer te vinden. En erger nog: je loopt veel omzet mis als klanten ook via je webshop winkelen. Dit artikel is handig voor jou om te lezen als je een ondernemer bent met een eigen website. Hierin staat een uitleg waarom het zo belangrijk is website onderhoud serieus te nemen én wat er gebeurt als je dit niet doet.

Je website is klaar. Niets meer aan doen, toch?

Heb je bijvoorbeeld een website in WordPress? Dan weet je vast dat de website niet alleen het thema op zich is, maar dat daaraan een aantal functionaliteiten zijn verbonden. Die zijn ingebouwd in het thema dat je voor je website gebruikt. Een andere benaming voor die speciale functionaliteiten zijn plugins. Deze gaan niet onbeperkt mee, maar hebben ook regelmatig een update nodig. Het is aan te raden om deze nieuwe versies regelmatig te installeren. Een nieuwe versie van die plugin heeft niet meer de kinderziektes van de versie daarvoor.

Die updates gelden niet alleen maar voor de plugins, maar ook voor het thema van WordPress zelf. Het regelmatig uitvoeren van website onderhoud houdt je website in optimale staat. Een website die up-to-date is naar de modernste maatstaven is ook fijner voor je bezoekers. Vaak gaat de website daardoor sneller, is beter bestand tegen hackers én laat het de website er beter uitzien. Je bent dus zeker niet klaar met je website na die eerste lancering.

Waarom verschijnen er steeds nieuwe updates?

Elk CMS-systeem komt regelmatig met nieuwe updates. Waarom is dit eigenlijk? De updates zorgen voor meer mogelijkheden op je site. Nog belangrijker is dat hackers minder kans krijgen, omdat de nieuwe versies beschermen tegen lekken. Als je je website niet regelmatig updatet, maken hackers meer kans.

website onderhoud is noodzakelijk om je website veilig te houden

Hun doel is om dan via jouw website spam of malware te verspreiden. Ook hebben hackers toegang tot je financiële gegevens, zoals je creditcardnummer of transacties via je webshop. Daarnaast zijn je persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden en gebruikersnamen, ook niet meer veilig.

De aanname dat alleen websites van grote bedrijven het doelwit zijn, is onjuist. Kleine websites zijn net zo goed het slachtoffer van cybercriminelen. Je website goed beschermen en regelmatig updaten voorkomt dat vertrouwelijke gegevens op straat liggen.

Waarom website onderhoud uit handen geven?

Je kunt website onderhoud zelf doen. Af en toe op een verzoek van een update klikken en de rest zijn werk laten doen. Alleen kan dat weer voor bepaalde problemen zorgen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een aantal plugins niet meer met elkaar samenwerken. Op je website is dan een ‘conflict’ gaande en daardoor is bepaalde content niet meer zichtbaar. Bepaalde elementen zijn dan helemaal niet meer zichtbaar.

Om deze problemen te verhelpen, is er meer kennis en aandacht nodig. Daarom is het zeker goed om je website onderhoud uit handen te geven. Je websitebouwer weet precies hoe hij met de problemen en conflicten op de website kan omgaan. Door technische kennis en ervaring weet de bouwer precies waar hij moet zoeken om de problemen op te lossen.

Door dit uit handen geven bespaar je tijd, geld en frustratie. Het lijkt dus goedkoper op de korte termijn om je website onderhoud zelf te doen, maar op de lange termijn bespaar je juist door een websitebouwer in te schakelen.

Wat doet een websitebouwer voor jou?

Wat zijn de voordelen van samenwerken met een websitebouwer? Die hebben we voor je op een rijtje gezet:

Een goede en veilige website: prettig voor jou én je bezoekers

Een goede website is dus prettig voor jou en je bezoekers. Je bent beschermd tegen hackers, je site werkt snel en optimaal en ziet er bovendien goed uit. Een vlot werkende website zorgt er ook voor dat bezoekers sneller converteren naar klanten. In het begin investeer je wel in je website, maar dat verdient zich uiteindelijk terug.

[coverfoto via Koshiro K / Shutterstock.com]

Picture of Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.
Picture of Martijn Benjamin

Martijn Benjamin

Al 20 jaar specialist in het maken van Wordpress websites op maat voor klanten en sinds 2012 eigenaar van 072DESIGN. Als aanvoerder van ons (bewust) kleine team, werk ik dagelijks met heel veel plezier voor onze klanten in de regio Alkmaar.