WordPress onderhoud

Wij verzorgen voor bijna 250 van onze klanten WordPress onderhoud en ondanks dat wij dit vooral als optie aanbieden bij nieuwe klanten krijgen we ook steeds meer aanvragen van bedrijven die erachter komen dat het zelf consequent en goed doen van onderhoud nog niet zo eenvoudig is. Ook niet voor ons trouwens, zo werden wij op de vroege ochtend gewezen op een lek in een WordPress-plugin die wij vaak gebruiken. In plaats van te werken aan nieuwe projecten moesten we alles laten vallen om dit snel in orde te maken. Niet ingrijpen had kunnen betekenen dat websites kwetsbaar zouden worden. Ondanks dat de plugin die we moesten bijwerken één van de beste plugins is voor WordPress, kan het voorkomen dat een hacker een achterdeurtje weet te vinden waardoor ze in het in ergste geval toegang zouden kunnen krijgen tot de websites van onze klanten.

Wordpress onderhoud is belangrijk voor je website
Foto: Primakov / Shutterstock.com

Is WordPress onveilig?

Je zou het bijna zeggen als je het bovenstaande net hebt gelezen, maar het valt echt wel mee. Als zich één keer per jaar zo’n acute situatie voordoet dan is het veel. Als je wel eens een gesprek hebt gehad bij internetbureau waar ze niet werken met WordPress dan is dit iets wat je wel voorbij hebt horen komen. Vooral bureaus waar hele dure websites worden gemaakt kijken een beetje neer op WordPress omdat ze zweren bij hun eigen systemen (terwijl bijna 40% van alle websites ter wereld zijn gemaakt in WordPress). Wat ze vaak vergeten te vertellen is dat een uniek eigen systeem zorgt voor extreem hoge kosten voor licenties per jaar, maar ook voor veel extra kosten als er weer eens wat moet gebeuren op je website. Of een dergelijk systeem veiliger is als WordPress valt ook te betwijfelen, het is simpelweg zo dat elk systeem waar je online moet inloggen (elk CMS dus) aantrekkelijk is voor de programmaatjes die hackers schrijven. Het is bij alle CMS’en van groot belang om zaken te blijven updaten en dat is precies wat wij voor onze klanten doen.

Wanneer updaten?

De situatie die we in de eerste alinea beschrijven is een uitzondering, maar als er gevaar dreigt laten we simpelweg alles vallen om in te grijpen. De kans dat het echt heel erg misgaat is nog steeds niet heel groot, maar wat dat betreft nemen we geen enkel risico. Als de nood niet al te hoog is volgen wij bij ons WordPress onderhoud een vast patroon:

WordPress onderhoud

We volgen WordPress releases en dan met name de beveiligingsvarianten. Enkele keren per jaar krijgt de hele software van WordPress updates en daar zitten kleine en grote updates bij. Wij kiezen ervoor om de update te laten zitten bij een versie als 5.3 en pas te bewegen bij 5.3.1. De reden hiervoor is simpel. Bij een grote release worden altijd nog de nodige fouten ontdekt door de WordPress-community en deze worden aangepast en verbeterd bij versie als 5.3.1. Als we die volgorde aanhouden dan weten we ook zeker dat onze klanten geen onnodig risico lopen.

Thema & plugins

Voordat we daadwerkelijk op die update knoppen drukken controleren we eerst of zowel onze thema’s (wij gebruiken er twee in totaal) ook compatibel zijn met de veiligheidsrelease van WordPress en datzelfde geldt voor de plugins die we gebruiken om de websites sneller, veiliger en beter vindbaar te maken. Als je hier geen rekening mee houdt dan kan het zijn dat je bij het updaten je hele website kapot maakt (en dat willen we niet!).

Gaat het wel eens mis?

Het gebeurt bijna nooit dat er bij ons een website kapot gaat bij het updaten omdat we alle stappen op de juiste wijze doorvoeren, maar gemiddeld twee keer per jaar is het foute boel waarbij een voor een update nog goed werkende site is veranderd in een wit scherm (white screen of death). Omdat we al bijna 20 jaar in WordPress werken schrikken we dan niet. We zorgen er voor een update altijd voor dat we een backup maken van de hele website zodat we deze heel snel terug kunnen zetten. Als we dat hebben gedaan doorlopen we het hele proces nog een keer en vinden we altijd wel waarom het in eerste instantie niet goed ging.

Is WordPress onderhoud wat voor jou?

Als je het bovenstaande verhaal hebt gelezen en je komt tot de conclusie dat je dit eigenlijk allemaal niet wist en dat niemand je erop heeft gewezen dan is de kans vrij groot dat je gebaat bent bij professionele hulp op het gebied van WordPress onderhoud. Ook kan het zijn (en dat zien we heel vaak) dat je het in de basis wel snapt, maar dat je geen tijd hebt om hier zelf pro-actief mee aan de slag te gaan en daarmee de risico’s onderschat. Wij raden je aan om eens goed te kijken naar je eigen WordPress-site en de afspraken die hierover gemaakt zijn met jouw webbouwer en onderhoud vooral niet te onderschatten. Het is namelijk van levensbelang om een niet gehackte website te hebben. In het ergste geval kan het namelijk zo zijn dat je website niet bereikbaar meer is (met een melding bij de zoekresultaten in Google), maar ook dat je bijvoorbeeld met je mail nooit meer voorbij de map ‘ongewenst’ komt bij klanten omdat je domeinnaam besmet is geraakt.

Mocht je onze hulp in willen schakelen voor WordPress onderhoud dan ben je natuurlijk ook van harte welkom. Lees hier meer over ons website onderhoud of vraag een vrijblijvende scan aan zodat wij even met je mee kunnen kijken!